Overgewicht is veel meer dan alleen een lichamelijke aandoening. Het gaat óók over hoe je je voelt, over zelfbeeld, stress en hoe je omgaat met emoties. De impact van overgewicht op je mentale gezondheid wordt vaak onderschat, maar is reëel – en diepgaand. Tegelijkertijd kunnen psychische klachten zoals depressie en angststoornissen ook bijdragen aan het ontstaan of in stand houden van overgewicht. Dit tweerichtingsverkeer is een belangrijke reden waarom duurzame behandeling van obesitas altijd een integrale aanpak vereist.
Onderzoek laat zien dat mensen met obesitas tot 36% meer kans hebben op depressieve klachten, en bij ongeveer een derde wordt zelfs een klinische depressie vastgesteld.¹ Tegelijkertijd hebben mensen met een depressie zo’n 55% meer kans om in de toekomst obesitas te ontwikkelen.² Bij jongeren is deze wisselwerking nog sterker: 70% van depressieve kinderen loopt meer risico op obesitas, terwijl kinderen met overgewicht juist weer vaker depressieve klachten ontwikkelen.³
Een van de grootste aanjagers van deze negatieve spiraal is sociale stigma.⁴ Mensen met obesitas ervaren vaak vooroordelen, schaamte en uitsluiting – op het werk, in de zorg, en zelfs in hun sociale omgeving. Deze constante externe druk vertaalt zich naar interne stress, verminderd zelfvertrouwen en verminderde motivatie om hulp te zoeken. De impact op de mentale gezondheid is groot, en blijft vaak onder de radar.
Naast het psychologische aspect speelt ook de biologie een rol. Voeding rijk aan suiker en verzadigd vet verstoort de werking van neurotransmitters en hersengebieden die onze stemming reguleren.⁵ Dit maakt mensen vatbaarder voor angst en somberheid. Bij dieren is aangetoond dat obesitas-gevoelige muizen meer angstig gedrag vertonen, en dat hun geheugen- en stemming negatief worden beïnvloed door hypercalorische diëten.⁶
Daarbovenop blijkt dat mensen met obesitas verhoogde ontstekingswaarden hebben in hun bloed – en deze ontstekingsreacties worden ook in verband gebracht met depressieve klachten.⁷
⸻
Bij FitPen Clinics geloven we dat je pas echt duurzaam gewicht verliest als je ook aandacht hebt voor de onderliggende psychologische factoren. Daarom combineren we:
✅ GLP-1 medicatie (zoals semaglutide en tirzepatide)
Deze middelen verminderen het hongergevoel, helpen je sneller verzadiging te ervaren en ondersteunen gedragsverandering doordat je minder gefocust bent op eten.
✅ Coaching op gedrag en leefstijl
Onze gespecialiseerde leefstijlcoaches helpen je om je relatie met voeding te herstellen. Niet door je eten te verbieden, maar door inzicht te geven in honger- en verzadigingssignalen, en te werken aan minder schuldgevoel rondom eten. Zo creëren we ruimte voor gezonde keuzes die wél vol te houden zijn.
✅ Aandacht voor mentale gezondheid
We staan stil bij stress, slaap, zelfbeeld en de rol van emoties in eetgedrag. We werken aan structurele verandering – geen quick fix.
⸻
Obesitas is een chronische aandoening, die zowel lichamelijke als psychische aspecten heeft. De aanpak is dus nooit éénzijdig. Alleen ‘minder eten en meer bewegen’ is voor de meeste mensen niet genoeg. Juist door te combineren: effectieve medicatie, gedragsondersteuning en persoonlijke coaching, creëren we duurzame verandering. Zodat jij niet alleen gewicht verliest – maar ook vrijheid terugwint.
Wil je samen met ons aan de slag met een behandeling die echt werkt – ook voor je mentale welzijn? Neem dan contact met ons op. Wij staan voor je klaar.
⸻
Bronnen
1. Luppino, F. S., et al. (2010). Overweight, obesity, and depression: A systematic review and meta-analysis.
2. Faith, M. S., et al. (2011). Developmental trajectories of obesity and depression.
3. Blaine, B. (2008). Does depression cause obesity?.
4. Puhl, R. M., & Heuer, C. A. (2009). The stigma of obesity: A review and update.
5. Jacka, F. N., et al. (2011). The association between habitual diet quality and the common mental disorders in community-dwelling adults.